);

Πρόγνωση και Ζωντανός Καιρός μέσα από την Eφαρμογή Marineforecaster

Πρόγνωση και Ζωντανός Καιρός μέσα από την Eφαρμογή Marineforecaster

July 17, 2017 Safety Sailing news Uncategorized 0

Προγραμματίζοντας ένα ταξίδι για ψάρεμα ή μια θαλασσινή εκδρομή, ο καιρός είναι ο βασικός παράγοντας που καθορίζει όχι μόνο την έκβαση της εξόρμησης, αλλά και την προετοιμασία της.

Είναι διαφορετικό να έχεις προγραμματίσει να πας για ψάρεμα με 2-3 μποφόρ και όταν στρίβεις στην μύτη του κάβου να κατεβάζει 6-7 γεμάτα και εσύ να βρίζεις την ώρα και την στιγμή που ξεκίνησες, την πεθερά σου που σου ευχήθηκε «καλό ψάρεμα», τον φίλο που ξερνάει στην κουπαστή κρεμασμένος.

Η πρόγνωση τα έδινε όλα πρίμα – Τι στο καλό έγινε και έπεσε έξω;

Όσοι είμαστε κοντά στην θάλασσα σίγουρα έχουμε ζήσει κάτι παρόμοιο και όταν όλα επανέλθουν στους φυσιολογικούς τους ρυθμούς ψάχνουμε τι έφταιξε.

Τον πρώτο λόγο σαφώς τον έχει η πρόγνωση!

99 φορές να πάρουμε σωστό τον καιρό και εκείνη την μία που κινδυνέψαμε έπεσε έξω θα έχουμε να το λέμε. Πολλές φορές ακόμα και εγώ ο ίδιος, που λόγο της ενασχόλησης μου με την εφαρμογή Marineforecaster,  φαίνεται να ξεχνάω ότι η πρόγνωση στηρίζεται σε μοντέλα πρόβλεψης και ενέχει την πιθανότητα του στατιστικού λάθους κάνω ακριβώς το ίδιο λάθος, είτε από κεκτημένη ταχύτητα είτε επειδή έτσι θα ήθελα να είναι για να μην πάει χαμένη η μέρα! Βέβαια πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού μου το ένστικτο της αυτοσυντήρησης μου φωνάζει, αλλά τις περισσότερες φορές κάτι το φιμώνει και δεν το ακούω!

Και αν όλα πάνε πρίμα, κανένα πρόβλημα. Η συνείδηση καθαρή και εκείνη η φωνούλα έχει χάσει ακόμα μια μάχη υπερβολικής πρόνοιας.

Αν όμως στρίψω από την μύτη εκείνου του κάβου που σας έλεγα προηγουμένως και δω μια τον ουρανό και μια τον πάτο του κύματος, τότε η φωνή γίνεται δυνατή, σχεδόν κραυγή…. “Να πάρει…. Το ήξερα εγώ ότι κάτι θα στραβώσει…”!

Σαν προγραμματιστής και χρήστης της εφαρμογής αυτό το αδύνατο σημείο των προβλέψεων με είχε προβληματίσει. Αύξησα σημαντικά την επιτυχία της στα ποσοστά σωστής πρόβλεψης, ενεπλέκοντας δύο διαφορετικά μοντέλα , αλλά το πρόβλημα δεν λύθηκε. Όσο και αν πέφτει κοντά στην πρόβλεψη πάντα υπάρχει και το μικρό μεν, αλλά υπαρκτό στατιστικό της λάθος. Σκέφτηκα ότι αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο κάποια στιγμή, καθώς όσο περισσότερο αυξάνεται η στατιστική σου επιτυχία, ενέχει ο κίνδυνος οι χρήστες να θεωρήσουν δεδομένη την πρόβλεψη και να βρεθούν αντιμέτωποι με την κατάσταση που περιέγραψα παραπάνω σε μια δεδομένη στιγμή.

Για να μην βρεθούμε λοιπόν αγκαλιά με κάποιο σωσίβιο έπρεπε να βρεθεί άμεσα λύση. Η σκέψη ήτανε απλή! Θα χρειαζόμασταν live δεδομένα καιρού από σταθμούς που θα βρίσκονται στην πορεία πλεύσης, ώστε να γνωρίζει κανείς ακριβώς τις συνθήκες του ταξιδιού που θα αντιμετωπίσει ο καπετάνιος. Το ρίσκο θα μηδενιστεί καθώς και οι χρόνοι για να συγκεντρωθούν αυτές οι πληροφορίες θα είναι επίσης μηδενικοί, αφού μόνο με μερικά κλικ οι πληροφορίες θα βρίσκονται στην διάθεσή μας.

READ  NOAA: 2017 was 3rd warmest year on record for the globe

Αρκετά απλή ιδέα στην σύλληψη, αλλά αποδείχθηκε Γολγοθάς στην υλοποίηση καθώς υπήρχε ένα νομικό κώλυμα και πολλά τεχνικά.

Το νομικό ήταν ότι δεν μπορείς αυθαίρετα να κάνεις χρήση των σταθμών, καθώς ανήκουν σε ινστιτούτα, όπως είναι το Αστεροσκοπείο Αθηνών, το ΝΟΟΑ Αμερικής και η Weather Underground. Σε αυτό το σημείο, κάνοντας μια παρένθεση, θέλω ειλικρινά να ευχαριστήσω το Αστεροσκοπείο Αθηνών και τους υπευθύνους, τον κ. Κώστα Λαγουβάρδο, Διευθυντή έρευνας του Αστεροσκοπείου Αθηνών και τον κ. Μπεζέ Αντώνη, Υπεύθυνο Μηχανογράφισης και Τεχνικής Υποστίριξης, για την αμέριστη βοήθειά τους, να προσφέρουν χωρίς κανένα αντάλλαγμα αυτές της ζωτικής σημασίας πληροφορίες στους χρήστες μας, βάζοντας ένα πολύ σημαντικό στοιχείο στην ασφάλεια των πλεύσεων καθώς και το Ωκεανογραφικό και Μετεωρολογικό Ινστιτούτο της Αμερικής για την έγκρισή τους.  Η χρήση των πληροφοριών των σταθμών τους είναι ζωτικής σημασίας καθώς κρίνεται αναγκαίο να ξέρεις τουλάχιστον την ένταση του ανέμου στην περιοχή πλεύσης.

Φυσικά για να καλυφθούν περισσότερες περιοχές αλλά και άλλες χώρες που δεν καλύπτονται από τους σταθμούς των εν λόγω ινστιτούτων, χρειάστηκε να ενσωματώσουμε και τους σταθμούς της Weather Underground, οι οποίοι δεν προσφέρονται δωρεάν, αλλά κάναμε και εδώ την υπέρβαση και τους διαθέτουμε προς χρήση (δωρεάν για τους χρήστες της Marineforecaster) αλλά με περιορισμό συλλογής στοιχείων από δύο σταθμούς επιλογής του χρήστη ανά 6ωρο. Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε ότι θα μοιράσουμε αυτές τις πολύτιμες πληροφορίες και σε άλλους χρήστες μας και θα κρατήσουμε το κόστος σε λογικά επίπεδα.

Οι εργασίες κωδικοποίησης ξεκίνησαν στις αρχές του Ιανουαρίου του 2017. Ποτέ δεν πίστευα ότι θα έπαιρνε τόσους μήνες για να τεθεί σε εφαρμογή. Λάθη και μπερδέματα με ανάγκασαν να αλλάξω όλη την ομάδα των προγραμματιστών που ασχολήθηκε με το έργο και μετά από 4 μήνες σκληρής δουλειάς και σημαντικών εξόδων βρεθήκαμε να είμαστε πάλι εκεί που ξεκινήσαμε. Καινούργια ομάδα και άλλο τρόπο ενσωμάτωσης των σταθμών. Τρία διαφορετικά πακέτα σχεδίασης, καθώς κάθε ινστιτούτο διαθέτει κάπως διαφορετικά τα δεδομένα τους, και φυσικά υπήρξαν και κάποιες προσθήκες και βελτιώσεις που δεν υπάρχουν στα στάνταρτ τους, όπως η ένταση του ανέμου σε μποφόρ, η απεικόνιση των διευθύνσεων του ανέμου με βέλη, οι μετατροπές σε κόμβους, μετατροπές των μονάδων μέτρησης της θερμοκρασίας σε Φαρενάιτ για τους χρήστες από την Αμερική και ανάποδα για όσους χρήστες δεν χρησιμοποιούν τα αμερικάνικα στάνταρτς, τα λογότυπα τους για να ξεχωρίζουν, αλλά και κάποιες άλλες σχεδιαστικές λεπτομέρειες καθώς και ο τεράστιος όγκος δεδομένων από χιλιάδες σταθμούς στον κόσμο και πως θα φορτώνονται χωρίς να δημιουργούν προβλήματα κατά την χρήση τους στα κινητά των χρηστών. Ατέλειωτοι μήνες δοκιμών ξανά και ξανά, όπου μόλις προχθές φτάσαμε στο ποθητό αποτέλεσμα. Η έκδοση 4.07 ανέβηκε στις 16 Ιουλίου του 2017 και είναι πλέον προσβάσιμη από όλους τους χρήστες.

READ  Weather Reports - How Can We Plan Our Days, Activities, or Weekends?

Ελπίζω το αποτέλεσμα να μας δικαιώσει, καθώς νοιώθω πλέον μια ανακούφιση που προσθέσαμε αυτή την επιλογή στις δυνατότητες της εφαρμογής. Αλλά ας δούμε πρακτικά την χρήση της.

Πως λειτουργεί αυτή η νέα επιλογή των σταθμών ζωντανού καιρού:

Πρόγνωση Καιρού”, είναι η επιλογή μας ανοίγοντας το μενού της εφαρμογής Marineforecaster.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να έχουμε διαθέσιμο ίντερνετ για να πάρουμε αυτές τις πληροφορίες. Αλλά πρώτα ας δούμε πως επιλέγουμε την τοποθεσία μας για την πρόγνωση του καιρού, κάτι που οι καθημερινοί μας χρήστες γνωρίζουν πλέον καλά από πρώτο χέρι, αλλά χρειάζεται να το επαναλάβουμε για τους καινούργιους μας χρήστες!

Οι συντεταγμένες μπορούν να δοθούν με τρεις διαφορετικούς τρόπους:

1. Χειροκίνητα. Οι συντεταγμένες είναι σε δεκαδικές μοίρες και πρέπει να προστεθούν με τον ακόλουθο τρόπο: (DDD.DDDDDD). Πχ. 37.2345672.

2. Κρατείστε το δάχτυλό σας για περίπου 3 δευτερόλεπτα στο σημείο του χάρτη που έχετε επιλέξει και οι συντεταγμένες θα συμπληρωθούν αυτόματα

3. Πιέστε το κουμπί με την ένδειξη GPS για να εντοπιστεί αυτόματα η τωρινή θέση σας. Σιγουρευτείτε ότι βρίσκεστε σε ανοιχτό χώρο και έχετε το GPS ανοιχτό.

Η εύρεση των σταθμών είναι πιο εύκολη υπόθεση, καθώς όταν θα ανοίξετε τον χάρτη θα αρχίσουν να εμφανίζονται εικόνες με τα λογότυπα των ινστιτούτων μπροστά στην οθόνη σας, στα σημεία που αντίστοιχοι μετεωρολογικοί σταθμοί βρίσκονται εγκατεστημένοι. Ανοίξτε και ελέγξτε τους σταθμούς που εμφανίζονται στην περιοχή ενδιαφέροντος σας, είτε μεγαλώνοντας τον χάρτη κτυπώντας πάνω στον χάρτη για να μεγεθύνει, ή επιλέγοντας την χρήση αυτόματου εντοπισμού της θέσης σας πάνω στον χάρτη, έχοντας πάντα βέβαια ενεργοποιημένο το gps του κινητού σας. Έτσι θα μεταφερθείτε γρηγορότερα στην περιοχή σας και μικραίνοντας τώρα την μεγέθυνση του χάρτη σας, θα ανακαλύψετε ποιοι σταθμοί βρίσκονται κοντά σας. Κάνοντας κλικ στον σταθμό εμφανίζεται το όνομα του σταθμού και δεξιά του το κουμπί (i)  – Κάντε κλικ επάνω του για να πάρετε τις τρέχουσες πληροφορίες. Σε περίπτωση που κάποιος σταθμός δεν μεταδίδει δεδομένα θα εμφανίζεται στην θέση των δεδομένων η ένδειξη Ν/Α (Not Available Data) και δεν αποτελεί δυσλειτουργία της εφαρμογής αλλά απουσία πρόσφατων δεδομένων εκ μέρους του σταθμού που επιλέξατε. Σημαντικό ρόλο στους σταθμούς του Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι η ώρα μετάδοσης των δεδομένων. Κάποιοι σταθμοί ενδέχεται να παρουσιάσουν καθυστέρηση των δεδομένων ή και πολυήμερη διακοπή τους λόγω βλάβης ή συντήρησης. Αντίθετα οι σταθμοί του NOOA όταν δεν μεταδίδουν δεδομένα δεν υπάρχουν καθόλου στοιχεία (Ν/Α), ενώ τα δεδομένα τους λόγω της τεχνολογίας που διαθέτουν στους σέρβερ τους είναι της στιγμής που γίνεται η κλήση με την αναζήτηση της πληροφορίας από εσάς. Για την Ελλάδα και για όσους δεν ταξιδεύουν εκτός, οι χρήση των παραπάνω σταθμών του ΝΟΟΑ και της WU δεν θα χρησιμοποιηθούν καθόλου.

READ  Sailing Close to the Wind

Στην πράξη θα διαπιστώσετε την λειτουργία τους και το όφελος που προκύπτει από την χρήση τους και την ευκολία με την οποία μπορούν να κληθούν, αφού όλοι οι σταθμοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα χέρια σας, ένα κλικ μακριά σας.

Έτσι μπορείτε να ξεκινήσετε με ασφάλεια το ταξίδι σας ξέροντας τα πραγματικά δεδομένα στον τόπο προορισμού σας.

Ολοκληρώνοντας να σας ευχαριστήσω όλους για την υποστήριξή σας και τα καλά σας λόγια είτε κατ’ ιδίαν είτε με αναρτήσεις και κριτικές στα Play Stores.

Ο μόνος κόπος που θα ζητηθεί ποτέ από εσάς είναι να τεστάρετε την εφαρμογή για λογαριασμό σας (αν δεν το έχετε κάνει ήδη) και να μας αξιολογήσετε θετικά στο Play Store ή στο Apple Store, εφόσον βέβαια πιστεύετε ότι πραγματικά το αξίζουμε!

Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή βοήθεια χρειαστείτε, είτε μέσω του email μας marineforecaster@gmail.com είτε μέσω του Facebook !

Καλές Θάλασσες!

ΥΣ: Υπολογίζουμε ότι η επόμενη αναβάθμιση σε 2-3 μήνες θα περιέχει χάρτες βαθυμετρίας με ναυτικές σημάνσεις και θα αλλάξουμε και την εμφάνιση της εφαρμογής κάνοντάς της πιο πρακτική και συγκεντρώνοντας κάποια στοιχεία μαζί!

*** Πολύ σημαντικό είναι όταν ενεργοποιούμε το gps του κινητού μας να βρισκόμαστε κάτω από τον ελεύθερο ουρανό για να μας εντοπίσει ο δορυφόρος και να λάβουμε το σήμα του.