);

Πρόγνωση Καιρού Θαλάσσης – Ασφάλεια & Κίνδυνος!

Πρόγνωση Καιρού Θαλάσσης – Ασφάλεια & Κίνδυνος!

September 25, 2017 Safety Sailing news Uncategorized 0

LaughingRaven / Pixabay

Θάλασσα. Αμέτρητα χιλιόμετρα ακτογραμμών περιβάλλουν την χώρα μας!

Κολύμπι, ψάρεμα, διασκέδαση, θαλάσσια σπορ, ταξίδια με μικρά ή μεγάλα σκάφη στο απέραντο και βαθύ γαλάζιο της.

Όλοι έχουμε ονειρευτεί ένα σκαφάκι για τις κοντινές εξορμήσεις μας ή και τις ποιο μακρινές για την απόμερη αμμουδιά χωρίς το ντάκα-ντούκα της ρακέτας, τις φωνές και τα ραδιάκια που παίζουν από βαριά λαϊκά μέχρι και αμανέδες στην γλώσσα των μεταναστών που έγιναν πλέον κομμάτι των κατοίκων αυτής της χώρας και αποζητούν και εκείνοι το κομμάτι γης στην παραλία που τους «αναλογεί».

Κάποιοι κάνανε το σκαφάκι πραγματικότητα, για άλλους απλά παραμένει όνειρο, κάποιοι το πήγαν παραπέρα με πολυτελή γιοτ ή ιστιοπλοϊκά, ο καθένας με την τσέπη του και τα μπορώ του. Όλοι έχουν ένα κοινό παρονομαστή που θα τους επιτρέψει να το χαρούν. Τον καιρό!

Αντίθετα από τα ιστιοπλοϊκά που αναζητούν τον αέρα για να πλεύσουν, οι περισσότεροι καπετανέοι, θέλουν μπουνάτσα στα ταξίδια τους. Δεν θέλεις να ταξιδεύεις με 6 μποφόρ και όλοι να χτυπιούνται μέσα στο σκάφος!

Τι συμβαίνει όταν η πρόβλεψη μιλούσε για 2-3 μποφόρ και κατέληξε να έχει 6-7 ;

 

Καιρός. Αυτός ο Ανεμοδούρας….!

 

Όσοι βρέθηκαν σε αυτή την θέση γνωρίζουν πόσο δύσκολα περάσανε! Η αγριεμένη θάλασσα με τις κορφές των κυμμάτων τους να χιονίζουν και να χτυπάνε το σκάφος δεν είναι φιλικό περιβάλον. Και αν στο σκάφος κουβαλάς και κόσμο που δεν ξέρει πως να βοηθήσει σε τέτοιες περιπτώσεις, τότε η κατάσταση βρίσκεται στο κόκκινο!

Τι έφταιξε;

Η πρόβλεψη έπεσε τόσο έξω;

Συχνά ακούω ή διαβάζω ότι, αυτό το site καιρού έχει 100% επιτυχία –  Η δείνα εφαρμογή δεν μου έχει δώσει ποτέ λάθος πρόβλεψη και άλλα τέτοια.

Λόγω του χόμπι μου με το ψαροντούφεκο εδώ και 25 και πλέον χρόνια και της ενασχόλησης μου με τον καιρό έφτιαξα την εφαρμογή Marineforecaster, από καθαρή αγάπη για την θάλασσα αλλά και για να έχω στα χέρια μου ένα εργαλείο, όπως εγώ θα το ήθελα, γιατί είχα βαρεθεί να διαβάζω τις δορυφορικές εικόνες που ακόμα και σήμερα πολλά site και εφαρμογές χρησιμοποιούν.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα δεδομένα του καιρού που παρουσιάζει από την W.W.O., η οποία έχει δημιουργήσει και δικά της μοντέλα πρόγνωσης, για να μην βασίζετε μόνον σε μοντέλα τρίτων για τα καιρικά δεδομένα, τα οποία επεξεργάζεται και αποδίδει. Τα δεδομένα της περιλαμβάνουν το ECMWF, τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό, το GTS και επίσης παρατηρήσεις πλοίων και δεδομένων από σταθμούς που βρίσκονται στην θάλασσα, από δορυφορικές εικόνες, από το σύστημα παραγωγής NCEP Global Forecast System (GFS) και το Ιαπωνικό Μετεωρολογικό Οργανισμό με το ατμοσφαιρικό του μοντέλο για τη βόρεια Ασία. Δηλαδή ότι πιο σύγχρονο υπάρχει από πλευράς τεχνολογίας στον τομέα της πρόβλεψης!

READ  Kill Cords, not People

Από την πρώτη στιγμή ξεκίνησα να κρατάω αρχεία και να συγκρίνω και άλλες εφαρμογές πρόβλεψης καιρού.

Το μεγάλο τους πρόβλημα είναι ότι οι επιτυχίες κυμαίνονται από περίπου από 85% έως και 95% στην σωστή πρόβλεψη!

Και σωστά θα αναρωτηθείτε γιατί αυτό είναι πρόβλημα και όχι επιτυχία;

Μα για τον λόγο ότι το υπόλοιπο 5% – 15% είναι λάθος!!!

Τότε ήταν που προσωπικά άρχισαν να κάνω άσχημες σκέψεις. Αναρωτιόμουνα τι θα γίνει αν ένας χρήστης βρεθεί στο περιθώριο του στατιστικού λάθους θεωρώντας ότι μέχρι τώρα η εφαρμογή παρουσιάζεται αλάνθαστη;

Αποφάσισα λοιπόν να καλύψω τα χαμένα περιθώρια αποτυχίας  με ένα τρόπο πιο ασφαλή και σίγουρο από την πρόβλεψη.  Με “Live” δεδομένα καιρού από σταθμούς που βρίσκονται πλησίον της περιοχής πλεύσης. Έτσι ο καθένας μας θα μπορεί να πραγματοποιήσει το ταξίδι του με απόλυτη ασφάλεια, όχι μόνο μέσω της πρόβλεψης που θα τον βοηθήσει να σχεδιάσει τις επόμενες ημέρες του, αλλά και των πραγματικών δεδομένων που θα αποτυπώσει στην ρότα που θα κάνει πριν αποπλεύσει.

Το εγχείρημα απαιτούσε καταρχήν συνάντηση με τους υπεύθυνους του Αστεροσκοπείου Αθηνών για να τους εξηγήσω τι ακριβώς θέλω να κάνω με τους σταθμούς τους και για ποιον λόγο χρειαζόμουνα την βοήθεια και την άδεια τους.

Η συνάντηση μετά από ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας κλείστηκε με τον κ. Λαγουβάρδο, διευθυντή έρευνας και ανάπτυξης του Αστεροσκοπείου Αθηνών τον Ιανουάριο του 2017. Η χρήση των δεδομένων των επίγειων σταθμών του Αστεροσκοπείου Αθηνών θα βοηθούσε να δημιουργήσουμε μια ασφαλή διαδρομή στις πλεύσεις των χρηστών και να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Με την βοήθεια του κ. Μπεζέ Αντώνη, επίσης από το Αστεροσκοπείο Αθηνών και υπεύθυνο του μηχανογραφικού του Αστεροσκοπείου, ξεκίνησε η δημιουργία της απεικόνισης των πληροφοριών των σταθμών μέσα από την εφαρμογή Marineforecaster.

READ  Impacts of Fishing Weather Forecast

Με την ίδια διαδικασία προστέθηκαν μετά από άδεια του Ωκεανογραφικού ινστιτούτου της Αμερικής και οι σταθμοί του NOAA αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο οι σταθμοί της Weather Underground. Έτσι δημιουργήθηκε ένα διεθνές δίκτυο σταθμών που έχει την δυνατότητα να μεταδίδει ζωντανές πληροφορίες από όλους τους σταθμούς που είναι ενεργοί και ανήκουν στα εν λόγω ινστιτούτα.

Ήταν ένα εγχείρημα που κράτησε περισσότερο από 8 μήνες, και που πολύ δύσκολα υλοποιήθηκε τεχνικά  παρόλο που αρχικά εκτιμήθηκε ως κάτι εύκολο.

Το αποτέλεσμα μας δικαίωσε, καθώς τώρα χιλιάδες σταθμοί μπορούν και μεταδίδουν ζωτικής πληροφορίας στοιχεία για τις επικρατούσες συνθήκες σε όλο τον κόσμο με ένα κλικ μέσα από τον χάρτη της εφαρμογής και την επιλογή “Πρόβλεψη & Ζωντανός Καιρός”.

Χαρακτηριστικό είναι το φαινόμενο πριν περίπου 2 μήνες και έπειτα από ένα πέρασμα που έκανα σε κάποιους σταθμούς για να διαβάσω στοιχεία, όπως το συνηθίζω σε ταχτική βάση, ήταν τα δεδομένα αέρα από τον σταθμό του Κάβο-Ντόρο, όπου «όλες ανεξαιρέτως»  οι προβλέψεις δίνανε από 2-3 μέχρι 6-7 μποφόρ και τοπικά ο σταθμός έδειχνε 11+. Τι θα γινότανε αν κάποιος που αισθάνεται σίγουρος για το σκάφος του και τις ικανότητες του είχε αποτολμήσει να διασχίσει την περιοχή με την οικογένεια του, τους φίλους του ή και μόνος του, ξεκινώντας με την σίγουρη πρόβλεψη της αγαπημένης του εφαρμογής;

Την απάντηση όλοι την απευχόμαστε αλλά και την γνωρίζουμε.

Θα παρακαλούσα, όσοι από εσάς την χρησιμοποιείτε να κάνετε χρήση των σταθμών που είναι στην διάθεσή σας για να αποφύγουμε αχρείαστες περιπέτειες στις εξορμήσεις μας. Υπάρχει πρόβλεψη 3 ημερών, αλλά πριν ξεκινήσω παίρνω “ζωντανό” καιρό από όλους τους κοντινούς σταθμούς για ενημέρωση.

Η εφαρμογή Marineforecaster είναι και θα παραμείνει δωρεάν για τους χρήστες της.  Μόνο για την Ελλάδα περισσότεροι από 15000 την χρησιμοποιούν για τις δραστηριότητες τους. Από 8.000 έως 30.000 κλήσεις πρόβλεψης καιρού σε ημερήσια βάση είναι κάτι που όταν την ξεκίνησα δεν το είχα καν σκεφθεί ότι θα μπορούσε να συμβεί. Η παρέα μας μεγαλώνει καθώς έχουμε ξεπεράσει τους 100.000 χρήστες σε όλο τον κόσμο ( σύντομα θα φανεί και στο Google Play σαν απόλυτος αριθμός ) και μαζί με το μέγεθος αυξάνει και η υπευθυνότητα απέναντι στους χρήστες μας.

READ  Out of Sight, Out of Mind, and in Danger!

Κρατείστε τους εαυτούς σας ασφαλείς στην θάλασσα.

 • Μην υπερεκτιμάτε τις δυνατότητες του σκάφους σας ή τις δικές σας.
 • Ακολουθήστε του κανόνες ασφαλούς πλεύσης .
 • Μην πλησιάζεται με ταχύτητα σε ακτές και έχετε πάντα το νου σας για λουόμενους και σημαδούρες από ψαροντουφεκάδες.
 • Αν μπορείτε μην ταξιδεύτε νύχτα. Ξύλα, σακούλες και οτιδήποτε άλλο έχει πέσει δεν διακρίνεται και μπορεί να βρεθείτε στο νερό χωρίς να καταλάβετε τι σας κτύπησε.
 • Φορέστε το quick stop για να μην χάσετε την επαφή με το σκάφος σας
 • Το κανάλι του vhf στην 37 συχνότητα
 • Νιτσεράδα, σωσίβια και φωτοβολίδες σε πρώτη ζήτηση – Νερό και ξηρά τροφή σωστά αποθηκευμένα
 • Εργαλεία και ανταλλακτικά για πρόχειρες επιδιορθώσεις
 • Δεύτερη άγκυρα
 • Φώτα πλεύσης
 • Εφεδρική μηχανή & ένα μπιτόνι καύσιμα και τέλος
 • Μην ταξιδεύετε χωρίς να πάρετε καιρό πραγματικών συνθηκών στην περιοχή πλεύσης.

Θα μπορούσα να γράφω τι πρέπει και τι δεν πρέπει για πολύ ακόμα, αλλά ο σκοπός του άρθρου ήταν να σας δείξω την δωρεάν χρήση ενός ακόμα εργαλείου για τον καιρό που θα σας βοηθήσει να πραγματοποιήσετε το χόμπι σας με περισσότερη ασφάλεια. Η επιλογή των σταθμών είναι στην διάθεσή σας από τα τέλη Ιουλίου του 2017, όπου πραγματοποιήθηκε η πιο πρόσφατη αναβάθμιση, αλλά φαίνεται από τα στατιστικά ότι ακόμα δεν έχει γίνει συνήθεια να διαβάζουμε τα δεδομένα των σταθμών. Χρησιμοποιήστε τους και θα δείτε ότι η γνώση σημαίνει ασφάλεια και σιγουριά! Φυσικά μην ξεχνάτε ότι ακόμα και έτσι έχει ο καιρός γυρίσματα!

Αν νομίζετε ότι η εφαρμογή σας είναι χρήσιμη, μπείτε στον κόπο να την αξιολογήσετε θετικά στην Google ή στο Apple Store όπου την κατεβάσατε, ως ελάχιστο δείγμα της αναγνώρισης της βοήθειας που προσφέρει.

Παραμένω στην διάθεση σας για οποιαδήποτε πληροφορία χρειαστείτε, καθώς και υποδείξεις ή άλλες βελτιώσεις που θα μπορούσαν να προστεθούν στην εφαρμογή.

Με εκτίμηση,

Ανδρέας Φωής

Σεπτέμβριος, 25 , 2017

https://marineforecaster.com